Växter i trädgården

Att välja vilka växter man ska ha i sin trädgård är ganska svårt när det finns så mycket att välja på. Har man flyttat in i ett hus som redan har en trädgård är det bra att vänta lite för att se vilka växter som finns från början. Är det till exempel höst eller vinter så är det svårt att se vad som brukar växa i trädgården under andra årstider. Många perenner (växter som återkommer varje år) vissnar ner och syns kanske inte förrän nästa år. Det kan finnas lökar som kommer upp på våren som kanske kan vara svåra att få tag i om det är en gammal trädgård.
Ett fruktträd tar många år på sig innan det bär frukt och kan klara sig länge även om det kanske ser skruttigt ut och har kräfta. Så tänk efter innan du väljer att såga ner ett träd. Det kan räcka med att beskära det om det är för stort.

Ofta vill trädgårdsägaren sätta sin egen prägel på trädgården, men kanske inte riktigt vet hur. Att tänka efter hur man vill använda trädgården kan vara en bra start. Hur mycket tid vill man lägga ner? Är det torrt, blött, soligt, skuggigt, stenig jord, sandjord, lerjord, skogsjord (som kallas för surjord) ? Det finns växter för alla lägen.
Ibland kan det vara klokt att söka hjälp av en trädgårdsmästare som lyssnar på behoven och kan hjälpa till med allt som behövs för att få en vacker prunkande trädgård!