Hösten är på ingång!

Hösten är en tid som innebär ett lite lugnare tempo för en trädgårdsmästare. Nu är det mest beskärningar och häckklippningar som står på schemat. Annars är det också en bra tid för att plantera och flytta växter. Det är mer regn och fukt i luften så att de nyplanterade växterna får vatten och slipper torka. Att så gräs passar också bra just nu. Det är också den här tiden som lökar som blommar på vår och försommar ska sättas.

Fågelbadet används fortfarande av skatorna. De gillar det lite djupare vattnet. Småfåglarna tycker bättre om att bada i vattenfallet vid dammen. Där brukar den svarta katten ligga på lur. Den tror nog att den bor hos oss. Den kommer hit varje dag. En dag hade den med sig en kompis-katt och liksom visade den runt i sitt kungadöme som tycks bestå av vår trädgård och allt som finns på vägen till den.

Rådjuren hälsar förstås på och äter rosenknoppar, perenner och äpplen. Det verkar som om rådjursungarna äter mer på måfå för de vuxna rådjuren brukar sällan äta på mina nävor. Jag har inte sprayat med något motmedel nu på hösten som jag brukar göra. När jag beskar mina egna äppelträd och lade kvistarna på marken var de helt renrakade på blad någon dag senare.

Höstsolen står allt lägre. Katsuran skimrar i guld.